Van 1977 – 1979 leefden en werkten Rita en ik in Busiga, een dorp in het noorden van Burundi. We werkten in het dispensarium en gezondheidscentrum van de Dames de Marie, een internationale zusterorde. De toenmalige overste was zuster Michelle Collignon, die gedurende vele jaren Burundese studenten ondersteunde om hun studies te kunnen afronden.

In 2015 reisden we terug naar Burundi, samen met onze dochter Katleen die er geboren is.  We werden er door zuster Michelle en haar collega’s hartelijk ontvangen. We bezochten de plaatsen en personen die we nog kenden van zovele jaren geleden.

In Kirundo maakten we kennis met Emmanuel Nkeraguhiga, een man die met de steun van zuster Michelle kon studeren en nu verpleegkundige is in het ziekenhuis van Kirundo. Emmanuel is gehuwd met Chantal, lerares lager onderwijs en samen hebben ze 4 kinderen.






Emmanuel Nkeraguhiga

 

Emmanuel nam het initiatief om een project op te richten:  “NANJE NIGE” … wat zoveel wil zeggen als “dat ik ook mag studeren”. Hij zegt hierover:

“In Burundi, en zeker in de streek van Kirundo, verlaten zeer veel kinderen vroegtijdig het lager onderwijs. De oorzaak is de armoede en de onwetendheid van ouders over het belang van onderwijs. Omdat het verlaten van de school zulke individuele en sociale gevolgen heeft, geloof ik dat deze situatie een gedeelde bezorgdheid moet zijn voor onze samenleving en met deze gedachte in het achterhoofd herinner ik mij de acties van zuster Michelle Collignon. Zij riep ons op om haar voorbeeld te volgen met de woorden: “als je geholpen wordt om te studeren, dan moet ook jij anderen helpen eens uw studies gedaan zijn”.

En daarom heeft Nanje Nige als algemeen doel: Het ondersteunen van kinderen voor wie er omwille van armoede geen middelen ter beschikking zijn om naar de lagere school te (blijven) gaan.

Zuster Michelle Collignon , Rita en Dirk







Ondertussen maakt Guy Van Roy deel uit van ons team.